Tempomat . Warto w to się bawić??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borsuk
    Classic
    • 2005
    • 18

I ja sie wypowiem, otóż jeżdżę octavka 1.4 16V już 3 lata i jestem bardzo zadowolony. Mimo, że skrytykowaliście ten sinik w innym temacie, to uważam go za bardzo dobry. Może nie przyspiesza jak byście chcieli (jak się dobrze kręci to śmiga bez zarzutu), ale mnie wystarcza spokojnie a i tak 170 km/h (sprawdzałem na autostradzie) osiąga ez problemów a dawcą nerek nie koniecznie chciałbym zostać zwłaszcza na naszych dziurawych drogach. Co do uwag Nastara, to:
    - drzwi u mnie zamykają się lekko i bez problemów,
    - lampka sufitowa z tyłu faktycznie by sie przydała, ale dla chcącego nic trudnego,
    - skok sprzęgła jest jak dla mnie ok., przynajmniej łapie precyzyjnie,
    - kierownica według mnie jest super wyprofilowana i wygodnie się nią kręci, momo że nie mam skóry to i tak przyjemna jest w dotyku (poszukuję obecnie jakiegoś dobrego obszycia skórzanego tylko ze względów estetycznych),
    - gałka lewarka jest faktycznie z lipnego materiału i chciałem ją zmienić na skórzana od wersji elegance, ale do wersji silnika 1.4 16V nie pasują standardowe (średnica ok. 1.4 mm), bo ma srednicę lewarka ok. 2cm. Jest problem ze znalezieniem zamiennika do mojej wersji, jak do tej pory tylko w www.sliz.biz powiedzieli mi że powinna podejść od luksusowego wariantu seata leona,
    - no i wycieraczka tylnej szyby: nie była na wyposazeniu nawet w wersji elegance, ja dokupiłem ją dodatkowo za 500 PLN i jest to nad wyraz przydatna sprawa Poza tym mam wyjątkowe auto, bo niewiele osób decyduje się na zakup wycieraczki do hatchbacka
  • sebo
    Ambiente
    • 2004
    • 201

Witam

Kolega z OCP chester121 ma do sprzedania tempomat http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=tempomat
    Mam kilka pytań.
    1. Czy to wystarczy do podłaczenia czy nie musze jeszcze czegos dokupic? trzeba coś ustawiać w komputerze??
    2. do montażu trzeba zdjąc kierownice:>??
    3. Czy warto zakładać tempomat do naszych aut?? dobrze spełnia on swoją rolę:>?
    152 KM/342,8 Nm
    ARL, FMIC, dostroił
    Masters Tuning

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: Tempomat . Warto w to się bawić??

Zamieszczone przez sebo
      mam od niedawna i sobie chwale, ale gdybym nie mial to chyba specjalnie bym nie zakladal, da sie przezyc jego brak. ja mialem standardowo, wiec sie nie zastanawialem.
      jak dla mnie to nadaje sie zwlaszcza w polaczeniu zs skrzynia automatyczna, z manualem to jak dla mnie "niepelny bajer"
      pzdr!
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

cena mala wiec warto

1.nalezy ustawic w kompie
        2.nie wiem ale chyba tak
        3.do naszych??? nie wiem do mojego warto hahaha dziala tak jak powienien choc powinien byc to automat zeby w pelni kosztystac z uroku tempomatu fakt ze diesle jakos daja rade

Komentarz

• herman
          Rider
          • 2005
          • 456

Witam

Ja tez mam w serii i czasem sie to przydaje do płynnej oszczednej jazdy, a elastycznosc diesla sprawia ze jak wciskam przycisk + na kierownicy to i samochody moge na tempomacie wyprzedać a noga sobie odpoczywa
          --------------

Komentarz

• perfex
            L&K
            • 2005
            • 1117

Re: Tempomat . Warto w to się bawić??

Zamieszczone przez sebo
            Ja mam seryjnie, bedac na dlugich europejskich wakacjach sprawdzil sie REWELACYJNIE praktycznie po autostradach non-stop na tempomacie k Ale w PL praktycznie nie uzywam. Po miescie sie nie da bo i po co a autostrad jakos u nas nie wymyslono :cry:
            Pozdrawiam
            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

TDI 205PS

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

wiem ze nie powiniennem sie wypowiadac bo to ja chce go sprzedac :|
                ale gdybym mial jakies 200zl na zbyciu to juz by u mnie smigal(tyle chce serwis za podlaczenie go)
                niestety trzeba zrobic mu przeglad po 90tyskm a to koszt 2000zl wiec teraz nie mam kasy a nie chce zeby lezal i sie kurzyl
                co do urzywania tempomatu tow dieslach nie trzeba miec automata zeby cieszyc sie nim.
                Wujek ma golfa IV tdi 110KM i nawet po wroclawiu czasami udaje mi sie smignac z tempomatem a dzieki elastycznosci diesla mozna naprawde odpoczac w czasie jazdy

czasem jezdze nim do katowic wtedy na autostradzie ustawiam na 160km/h i radyjko na maxa nozki odpoczywaja i ciagle na lewym pasie aha i paliwa nawet duzo nie bierze
                aha
                chyba ze jest ktos tak zdolny ze zalozy mi tempomat bo jakies promocyjen cenie wtedy sie skusze
                pzdr

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

Zamieszczone przez chester121
                  nozki odpoczywaja i ciagle na lewym pasie aha i paliwa nawet duzo nie bierze
                  Co do paliwa to wg. moich obserwacji jednak prowadzac noga a nie tempomatem pali mniej. Tempomat jest "glupszy" predkosc utrzymuje bez "myslenia" , zwracania uwagi na warunki i auto pali nieco wiecej na autostradzie niz prowadzone przez kierowce. Ale komfort jest o wieeeele lepszy k
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

hmm nie zgodze sie z toba bo sprawdzalem w jedna strone jechalem bez tempomatu
                    ze srednia predkoscia 150km/h a spowrotem z tempomatem ze srednia predkoscia 155km/h
                    i wynik z tempomatem byl o jakies 0,3l lepszy no i 5km/h szybciej jechalem :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                    no ale moze jechalem z wiatrem nie wiem bo tylko raz tak testowalem pozniej juz tylko tempomacik chodzil nie chcialo mi sie nogi meczyc bo zawsze mogla sie przydac do skopania jakiegos gnojka ktory zrobil by krzywde mojej octavce albo dziewczynie :twisted:

Komentarz

sprawa jest oczywista i dawno juz sprawdzona ze na tempomacie pali wiecej-i nie chodzi o octavie tylko w ogole

Komentarz

• sebo
                        Ambiente
                        • 2004
                        • 201

to chyba zrezygnuje nie bedę kasy pakował w ASO krzykneli mi 700 zł
                        152 KM/342,8 Nm
                        ARL, FMIC, dostroił
                        Masters Tuning

Komentarz

• grzesio
                          Drive
                          • 2004
                          • 53

Zamieszczone przez sebo
                          to chyba zrezygnuje nie bedę kasy pakował w ASO krzykneli mi 700 zł
                          Zapytaj w innym ASO... U mnie zakup tempomatu+montaż wyszedł ~400 w ASO póltora roku temu.

A co do ogólnych uwag na temat urządzenia:
                          1. pali więcej niż przy ekonomicznej jeździe, mniej niż przy "normalnej" :diabelski_usmiech
                          2. Na autostradach super, ale i w Polsce się przydaje. W mieście raczej nie, ale na trasie już całkiem często. Poza tym dobrze spisuje się na trasie, w terenie zabudowanym. Pstrykam sobie 70km/h, noga z gazu i wiem, że przynajmniej mnie nie kusi nic, żeby się rozpędzać...

Komentarz

• Staszek20vt
                            Rider
                            • 2005
                            • 257

Ja kilka dni temu założyłem tempomat sam, jest już aktywowany, ale musiałem pomylić i zamienić któreś kabelki - jak to stwierdził Pan z serwisu... Dziwna sprawa, muszę poszukać co i jak bo na VAG'u pokazywało, że wszystko w porządku?